Brabantse Kempen  
 
  Home Informatie Toerisme - Recreatie Natuur Bezienswaardigheden Contact  
 
       

Brabantse Kempen

Erfgoedkaart Kempen
Begin juli 2009 hebben de gemeenten Oirschot, Reusel-De Mierden, Bladel, Eersel, Bergeijk, Heeze-Leende, Cranendonck, Waalre en Valkenswaard aan de SRE Milieudienst opdracht gegeven om een Beleidsplan Archeologische Monumentenzorg en een gemeentelijke Erfgoedkaart op te stellen, waarin zowel de archeologische waarden en verwachtingen als de cultuurhistorische waarden zijn opgenomen. De erfgoedkaart is via de website http://atlas.sre.nl/archeologie te raadplegen.
Lees meer: http://www.cultureelerfgoed.nl/handreikingerfgoedenruimte/praktijkvoorbeelden/
erfgoedkaart-kempenBranding de Kempen
De Brabantse Kempen !
De gemeenten en het bedrijfsleven in De Brabantse Kempen hebben de handen ineengeslagen om de regio beter op de kaart te zetten. Met het project Branding De Kempen is de basis gelegd om het economische rendement duurzaam te versterken. Er is in beeld gebracht hoe de Kempen er voor staat en wat ze in de toekomst wil zijn. Daarnaast is een vertaalslag gemaakt naar een duidelijke boodschap, identiteit voor de branding van De Kempen.

Door de inzet en inbreng van ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties is ‘Het verhaal van de Brabantse Kempen’ opgetekend. Op basis hiervan is een logo met bijbehorend beeldmerk ontwikkeld. Daarnaast is er een promotiefilm over onze Brabantse Kempen gemaakt om de kracht van De Brabantse Kempen verder uit te dragen.


De Belgische Kempen
In het oosten van de Kempen liggen de gemeenten Mol, Balen, Retie en Dessel, omgeven door een prachtig landschap. Uitgestrekte bossen en grote waterplassen worden doorsneden door oude Kempense kanalen. Per fiets kunt u kennismaken met deze schitterende streek in de Belgische Kempen en kunt u genieten van de Belgische gastvrijheid.

Culinair in de Belgische Kempen
Overdag maakt u een mooie fietstocht of autotocht in de natuur van de Belgische Kempen en 's avonds laat u zich lekker culinair verwennen.


Spoordonkse Watermolen
De onderwerpen zijn voornamelijk gefotografeerd in en rond het Oirschotse huidige grondgebied.
Hiervan zal hij een selectie tentoon stellen in de molenzaal van de Spoordonkse Watermolen van 15 December 2012 tot medio Maart 2013.
De expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van woensdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur.


Noord-Brabant
De Noord-Brabantse plaatsen in de Kempen zijn;
Aalst
Baarschot
Bergeijk
Best
Bladel
Borkel
Budel
Budel-Dorplein
Budel-Schoot
Casteren
Dalem
Diessen
Dommelen
Duizel
Eersel
Eindhoven
Esbeek
Gastel
Geldrop
Gerwen
Goirle
Haghorst
Hapert
Heeze
Hilvarenbeek
Hooge Mierde
Hoogeloon
Hulsel
Knegsel
Lage Mierde
Leende
Leenderstrijp
Loo
Luyksgestel
Maarheeze
Meerveldhoven
Middelbeers
Moergestel
Nederwetten
Netersel
Nuenen
Oerle
Oirschot
Oostelbeers
Reusel
Riethoven
Schaft
Soerendonk
 
Spoordonk
Steensel
Sterksel
Valkenswaard
Veldhoven
Vessem
Waalre
Weebosch
Westelbeers
Westerhoven
Wintelre
Zeelst


Belgisch-Limburg
De Belgisch-Limburgse plaatsen in de Kempen zijn:

As
Beringen
Bocholt
Bree
Dilsen-Stokkem*
Genk*
Halen*
Ham
Hamont-Achel
Hasselt*
Hechtel-Eksel
Heusden-Zolder
Houthalen-Helchteren
Lanaken*
Leopoldsburg
Lommel
Lummen
Maaseik*
Maasmechelen*
Meeuwen-Gruitrode
Neerpelt
Opglabbeek
Overpelt
Peer
Tessenderlo
Zonhoven
Zutendaal


 

De Kempen is een uitgestrekt natuurgebied dat zich verdeeld over Nederland en België. Het is een heerlijke streek voor een culinair avontuur tijdens een weekendje weg. Of het ideale gebied voor een fiets of wandeltocht.

Fietsen in de Belgische Kempen
Fietsers komen helemaal aan hun trekken in de Belgische Kempen, een gebied bij uitstek om per fiets te verkennen.


Op bezoek in Belgische Kempen
december 09, 2010
De onderscheidende aanpak van Agro & Co blijft ook buiten de landsgrenzen niet onopgemerkt. Op uitnodiging van het Strategisch Plan Kempen, dat zich richt op de sociaal-economische versterking van het Belgische Kempengebied, gaf projectmanager Jasper van Deurzen recentelijk uitleg over verwaarding van het buitengebied.

‘Om tot echte innovaties te komen gebruiken we onder andere het instrument van regionale beeldverhalen. Door te denken in beelden worden sneller ingesleten denkpatronen doorbroken. Op die wijze zijn we in Brabant tot vernieuwende belevingsconcepten gekomen voor het omvangrijke religieuze erfgoed en de vele authentieke Brabantse landgoederen. Zo’n benadering kan ook voor de collega’s in de Belgische Kempen goed werken.’

Het eerste gesprek smaakte kennelijk naar meer, want voor de komende maanden staan nog enkele ontmoetingen op de agenda. Daarbij zal worden gekeken welke mogelijkheden er zijn om elkaar te helpen of zelfs te versterken. Zo zijn er projecten denkbaar die een grensoverschrijdende aanpak vereisen. Samen optrekken heeft zo zijn voordelen, al was het maar dat er op die manier een grotere kans wordt gemaakt op het verkrijgen van Europese steungelden.

   

Brabantse Kempen - Belgische Kempen - Mail: info@brabantsekempen.nl